Klubturnering 2023-2024

Så er næstsidste runde i klubturneringen lagt. Den spilles den 22/4. Der er mulighed for at spille på forskud på mandag den 15., hvis man aftaler det med modstanderen og turneringslederen.
Tårnet Sæsonstart EMT XXII 2023

Vi startede sæsonen 2023-24 med en koordineret EMT. Klik her og se hvordan det gik.
Taarnets 38. Pokalturnering, 2023-24

Semifinalerne spillet, og der er trukket lod om farverne i finalen.
Holdturneringen 2023-24

Uge 12: Andetholdet missede førstepladsen med mindst mulig margin. Førsteholdet blev nr. 5, også med meget lille margin, og skal dermed på overarbejde mod Serie 1-vinderen (Læfo 4) om at forblive i Fynsserien.

Juleafslutninger i Tårnet

af Erik H. Hansen

I Tårnet har vi, i efterhånden mange år, brugt den sidste klubaften før jul, til at prøve nogle af de mange afarter af skakspillet der findes. Det er en tradition der startede tilbage i sidste halvdel af 1980erne, hvor vi egentlig bare spillede normal skak, men under andre konditioner. Det har vi også gjort senere, men efterhånden udviklede det sig til at vi afprøvede forskellige mere eller mindre fantasifulde varianter af skakspillet, og som regel altid garneret med glögg og æbleskiver, der tidligere blev bagt på stedet af hjemmelavet dej. Nu er vi gået over til den færdiglavede frosne slags, der bare skal varmes.

Mandag 19. december 1984 spilledes en 7 runders monrad, med Sydøstfynspilleren, og tidligere Tårnet, Jeppe Frederiksen som suveræn vinder med maksimumpoint.
Fra 1985 har jeg ikke noget.
Mandag 22. december 1986 startede Søren Ejdum med et lille foredrag om et par berømte mesterpartier. Derefter blev de fremmødte delt op i en øvre (førsteholdet) og en nedre halvdel (andetholdet). Spillerne på andetholdet sad ved samme parti hele tiden, mens førsteholdet gik rundt efter hinanden og spillede på alle brætter efter tur. Andetholdet vandt dysten.

Mandag 21. december 1987 måtte vi med kort varsel fortrække til Færgevejens Skole, slæbende på skakudstyr samt glögg og æbleskiver. Der blev lavet fire 5-mandshold, hvor Hold A bestående af Benny Brinch, Bjarne Lindenskov, Nicolaj West, Omar Ros og Emil Gislason viste sig som det stærkeste

Seks af de deltagende tog herefter til værtshuset Piccadilly, hvor de spillede en lille turnering med Benny Brinch som vinder. Det var ved den lejlighed at Benny ufrivilligt introducerede den åbning, der i årene derefter, i hvert fald i Tårnet, blev kendt som Piccadillygambitten. Åbningen, der så vidt jeg ved aldrig er spillet i mesterregi er: 1.d4,Sf6 2.Sf3,d6 3.Lf4,e5 4.e3?!,exf4.

Mandag 19. december 1988 blev der lavet fire på papiret lige stærke 7-mandshold. Holdet der blev kaldt Hold I blev også bedst, og det bestod fra oven og ned af Søren Ejdum, Michael V. Nielsen, Jørgen Frank Hansen, Jens Erik Pedersen, Morten Kingo Jensen, Erling Bech Andersen og Bo Markussen.

Ni mand drog herefter på Piccadilly og spillede en lynturnering med Ivan P. Madsen som vinder.

Hertil har vi hver gang spillet selve skakken efter de normale regler, men det begynder at ændre sig næste år.

Mandag 18. december 1989 spillede vi Først-af-brættet med hele 31 deltagere, opdelt i 6 indledende grupper. 16 mand videre til ottendedelsfinaler og så fremdeles til vi havde vinderen af finalen, som blev Morten Kingo Jensen.

Mandag 17. december 1990 arrangerede jeg først en lille spørgekonkurrence med 20 spørgsmål om skak. Michael Jakobsen og Bjarne Lindenskov havde hver 17 rigtige.

Derefter skulle vi så prøve "Skak á la Steffen", der kort fortalt går ud på, at der sker alle mulige og (næsten) umulige ændringer under partierne. Navnet skyldes Steffen Pedersen, der lærte det mens han gik på Tjele Skakefterskole. Her fik både Jacob Sterup Andersen, Michael Jakobsen og Erik H. Hansen hver 6 point. Vi spillede så omkamp alle mod alle. Det endte også helt lige med en gevinst og et tab til hver, så vi endte med at trække lod. Den vandt Jacob.

Herefter var der 8 unge mennesker, der stadig ikke havde fået skak nok, så de spillede 7 runder på Piccadilly med Michael Jakobsen som vinder.

Mandag 16. december 1991 blev der afviklet en holdkamp med 4 hold med 4 spillere på hver og normale skakregler. Holdene mødtes så alle mod alle. Vinder blev Hold 4 med sammenlagt 8½ point. Holdet bestod af, med bræt 1 nævnt først: Jacob Sterup Andersen, Torben Larsen, John Schmidt og Janus Sølvberg.
Mandag 21. december 1992 foregik juleafslutningen på Vestre Skole, da Færgegården skulle have lagt nyt gulv. Vi spillede makkerskak med fast makker efter normale skakregler. Hele 9 par deltog, altså 18 spillere, og Hold H (tilfældighed, ikke på grund af efternavnet), som Torben Hansen og Erik H. Hansen hed ved den lejlighed, scorede maksimumpoint 5 af 5.
Fra mandag 20. december 1993 har jeg ikke kunnet finde noget, og hukommelsen er ikke god.
Mandag 19. december 1994. Igen "Skak á la Steffen" som vi har kaldt denne skakform i Tårnet. Benny Brinch og Klaus Hove Nielsen scorede begge 6 af 7 mulige point her, hvor der i alt deltog 16.
Mandag 18. december 1995. Den af Bobby Fischer helt seriøst foreslåede facon med vilkårlig officersopstilling. I følge Tårnets eget medlem, Erling Bech Andersen, kan officererne opstilles på 5040 synligt forskellige måder, når vi forudsætter at de står ens overfor hinanden som normalt. Teoriløverne ville så sandelig få travlt. At tænke sig verdens samlede åbningslekture ganget med 5040. Det er til at blive helt svimmel af. Erling vandt selv denne turnering foran 17 medkombattanter.
Mandag 16. december 1996. For tredie gang "Skak á la Steffen". Michael Nord vandt på bedre korrektion foran Torben Larsen. Der var 10 deltagere i alt.
Mandag 22. december 1997. Først-af-brættet med lodtrækning om officerernes opstilling før hver runde. Erik H. Hansen scorede 7 af 9 point i denne alle-mod-alle turnering med følgelig 10 deltagere.
Mandag 21. december 1998. Makkerskak med lodtrækning om ny makker før hver runde. Normale skakregler. Det var Jørgen Frank Hansen og Jens Erik Pedersen bedst til, selv om de begge prøvede at tabe en enkelt gang. 12 deltagere.
Mandag 20. december 1999. Slagskak, der som navnet antyder, går ud på at man i princippet skal slå, hvis man kan. Bjørn Fuglsang vandt alle sine 5 partier denne aften, hvor i alt 14 deltog.
Mandag 18. december 2000 spillede vi Thaiskak. Det var mit eget forslag, men ideen fik jeg efter at have læst en artikel om det i Skakbladet. Denne gang mødte 9 medlemmer op, og vi spillede 4 runder med oversidder. Jens Erik Pedersen fik 3½ point, efterfulgt af 3 spillere med hver 3 point.
Mandag 17. december 2001 mødte 12 spillere op til endnu en gang alternativ skak, denne gang var der dog ikke lavet om på selve skakken. Derimod skulle vi hver især spille mod to modstandere samtidig i en slags multisimultanskak. Vi spillede 4 runder, dvs. 8 partier. Den vandt Erik H. Hansen med næsten max. 7½ point.
Mandag 16. december 2002 handlede det om Diagonalskak, som jeg også havde fundet en artikel om i et gammelt nummer af Skakbladet. Igen kunne der mønstres 12 deltagere. Vi spillede 7 runder, og Frank Bendtsen vandt alle sine partier.
Mandag 15. december 2003. Cylinderskak, hvor man skal forestille sig at brættet er rullet bagover, så de to sider mødes, og a-linien derved bliver direkte nabo til h-linien, og man derved spiller på ydersiden af en cylinder. Det kan godt afstedkomme en del forvirring inde i hovedet, men én vil jo klare det bedst. Det gjorde Alexander Tranberg Jensen med 5½ af 7 point her hvor i alt 13 deltog.
Mandag 13. december 2004. For anden gang Chess 960, også kaldet Fisher Random Chess eller kort Fisherrandom. Også denne gang med lodtrækning om officerernes opstilling før hver runde. Vi var denne gang 10 deltagere, og vi spillede 7 runder. Bedst klarede Ole Eik Jørgensen sig med 6½ point, 1½ foran nr. 2.
Mandag 19. december 2005 var det så tid igen. I løbet af efteråret havde vi endnu ikke fundet ud af hvad vi skulle lave, da det heller ikke bliver lettere hele tiden at finde på nyt, men ved klubbens traditionsrige julefrokost var der et lyst hoved der foreslog: "Hvad med 2 træk ad gangen?" Det blev vedtaget, og i lighed med i fjor spillede vi 7 runder med 10 deltagere. Denne art skak var åbenbart lige noget for Michael Nord, i hvert fald vandt han med maksimum 7 point.
Mandag 18. december 2006 havde vi fundet på 2 mod 2 på 2 brætter ad gangen. Igen var der ikke lavet om på selve skakken, men vi havde ikke fået gennemtænkt det ordentligt og vi spillede ikke lige mange partier, så det er svært at udpege en vinder. Det hele faldt lidt til jorden, bl.a. fordi vi kun var 6 deltagere.
Mandag 17. december 2007. Bombeskak, som Faaborgs Ove Matras gav os ideen til. 2-4 brikker (ikke konge og dronning) fik klistret en lille mærkat på undersiden, som illuderede bomben. Ville man slå sådan en brik, var det den slående brik der røg ud. Den del af spillet kunne godt minde lidt om Stratego. Vi var 8 til start, og Michael Nord vandt på korrektion foran Erik H. Hansen. Vi fik hver 6 point af 7 mulige.
Mandag 15. december 2008 spillede vi med Hækkeløber og Trespringer, to fantasibrikker som vi selv havde fundet på, fordi vi ikke kunne huske hvordan Natrytter og Græshoppe bevægede sig. Hækkeløberen mindede lidt om Græshoppen, men var dog stadig en løber, mens Trespringeren, som navnet antyder, bevægede sig med tre skridt frem og et til siden. Det er helt anderledes end Natrytteren, der går i lige linie, men med springerbevægelser. Vi var 8 deltagere, så vi spillede alle mod alle, og Erik H. Hansen vandt med maksimum 7 point.
Mandag 21. december 2009 spillede vi Circe, der ifølge Lademanns Skakleksikon er en art fantasiskak, hvor grundideen er at slåede brikker genopstår på deres startfelt, dog efter særlige regler. Senere fandt jeg på nettet ud af at der findes adskillige varianter af Circe. Denne gang var vi kun 6 (7) deltagere, og Erik H. Hansen gentog sin sejr fra sidste år, denne gang med 3½ af 5 point.
Mandag 20. december 2010 var vi kun 5 spillere som skulle prøve lykken med den rigtige Natrytter, og for tredie gang i rækkefølge vandt Erik H. Hansen juleafslutningsturneringen, her med 4 af 5 point.
Mandag 19. december 2011 blev det Cylinderskak for anden gang efter 2003, nu med 6 deltagere. Det var Jens Erik Pedersen bedst til med 4½ point af 5.
Mandag 17. december 2012 var vi hele 12 deltagere til at spille Hjerne/Hånd-skak. Det er makkerskak hvor den ene part (hjernen) fortæller makkeren (hånden) hvilken slags brik der skal flyttes og kun det. Så må hånden selv finde ud af hvilken og hvorhen. Parene blev sammensat ved lodtrækning og med 6 par blev det til 5 runder. Frank Bendtsen og Ole Eik Jørgensen vandt alle deres partier.
Mandag 16. december 2013 nåede vi et lavpunkt hvad angår antallet af deltagere til en juleafslutningsturnering, nemlig sølle 3 stk. Vi spillede en lille dobbelt alle-mod-alle turnering så vi både fik hvid og sort mod de to andre. Erik H. Hansen fik 3 point af de 4 mulige.
Mandag 15. december 2014 var der egentlig 12 klubmedlemmer til stede, men halvdelen skulle spille "alvorlige" udsatte partier. De øvrige seks spillede en alle mod alle turnering i Fisher Random, som var tredie gang efter 1995 og 2004. Denne gang løb Martin Hansen med sejren med sine 4 point.
Mandag 21. december 2015 spillede vi løber og springer bytter gangart. Det var der 9 der ville være med til, så det blev til 5 runder lagt efter Monradsystemet. Ib Lynæs Hansen viste sig som den skarpeste, da han vandt alle sine partier.
Mandag 19. december 2016 stod den for anden gang på Hjerne/Arm-skak, og selvom vi i 2012 kaldte det Hjerne/Hånd, var det selvfølgelig det samme spil. Med 10 deltagere (5 par) blev det til en alle-mod-alle med oversidder. Det endte med ligestilling mellem Flemming Borg / Kurt Hollesen og Frank Bendtsen / Erik H. Hansen, der begge opnåede 3½ point af de 4 mulige.
Mandag 18. december 2017 spillede vi noget der godt kunne ligne en gentagelse af 2015-turneringen, men dog ikke helt. Her spillede vi tårn og springer bytter gangart. Det var der 10 der ville deltage i, så det blev en alle-mod-alle med 10 minutters betænkningstid. Bedst klarede Kurt Hollesen sig med 7½ point af 9 mulige, efterfulgt af tre spillere med 7 point.
Mandag 17. december 2018 spillede vi Kongehusskak, frit opfundet af vores formand Jens Erik Pedersen. Det bestod af 5 runder med lidt forskellige regler og startformationer, der beskrev nogle begivenheder i det danske kongehus. I hvert parti havde vi 15 minutters betænkningstid, og der var 8 medlemmer der gerne ville være med. Michael Nord var suveræn med sin score på 5 point ud af 5, efterfulgt af Erik H. Hansen med 3. De øvrige 6 fik alle sammen hver 2 point.
Mandag 16. december 2019 spillede vi Først-af-brættet, hvor det som navnet antyder, gælder om at komme af med alle sine brikker før modstanderen. Man skal slå hvis man kan, har man flere muligheder for at slå, er der frit valg. I denne variant af skakspillet er kongen blot en almindelig figur, der kan slåes som alle de øvrige. Der var seks deltagere, så vi spillede alle-mod-alle med 10 minutters betænkningstid. Erik H. Hansen viste sig som den bedste/heldigste med sine 4 ud af 5 point.
Mandag 14. december 2020 var programsat til årets juleafslutning, men blev som så meget andet i denne tid, aflyst på grund af Coronapandemien.
Mandag 20. december 2021 var programsat til årets juleafslutning, men blev som sidste år aflyst på grund af Corona, nu primært Omikron-varianten. Det er ikke kun i skak der findes varianter.
Mandag 19. december 2022 var der igen mulighed for at holde lidt juleafslutning. Vi var dog kun fire deltagere til en gang Diagonalskak, som vi første gang prøvede i 2002. Tre spillere sluttede på 2 point. Det var Peter Hedegaard, Jens Erik Pedersen og Erik H. Hansen.
Mandag 18. december 2023 var det igen muligt at arrangere en juleafslutningsturnering. Man kan sige, at det blev en halv gentagelse af 2008-versionen. Vi nøjedes denne gang med Trespringer. Der var 12 deltagere, som blev opdelt i to 6-mands grupper ud fra vores placering på styrkelisten, efter fordelingsnøglen: Nr. 1, 4, 5, 8, 9 og 12 kom i Gruppe A. Følgelig kom nr. 2, 3, 6, 7, 10 og 11 i Gruppe B. I de to grupper spilledes alle-mod-alle, i alt 5 partier til hver. Til sidste spillede de to ettere om turneringssejren, og ligeså de to toere, de to treere og så videre, så alle fik et finaleparti. Kurt Hollesen vandt den egentlige finale over Ole Eik Jørgensen.